YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hem sıfırdan yeni yatırım hem de genişleme yatırımlarında işletme maliyetlerinin aşağı çekilmesi kapsamında yatırımcıya avantaj sağlayacak destek ve muafiyetler sağlayarak ülkemizde her bölgede sanayi ve enerji alanında yatırımların artırılması veya bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması gibi amaçlarla yatırım teşvik sistemi uygulanmaktadır. Yatırım teşvik sistemi her türlü yatırımınız için (AKÇT kapsamı dışında kalan) geçerli olmakla birlikte yüksek ve orta-yüksek teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi, ithalat bağımlılığı yüksek ara mal ve ürün üretiminin artırılması gibi amaçlara yönelik olarak da öncelikli yatırım teşvik alanları da bulunmaktadır.

Yatırım teşvik sistemine başvuru için özel bir zaman aralığı bulunmayarak sürekli açık bir program olup genel olarak 4 ana başlık altında toplanmaktadır.

Genel Yatırım Teşvikleri

Yatırım bölgesi farketmez,

Makine ve ekipman alımlarında vergi muafiyeti sağlanır.

Bölgesel Yatırım Teşvikleri

Gelişmişlik seviyesine göre belirlenen 6 bölgeden yatırım gerçekleştirileceği ile göre değişen destek ve muafiyet oranları bulunmaktadır.


Yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün üretimlerinde ve daha önce uygulanmış Ar-Ge projelerine yönelik gerçekleştirilecek yatırımlarda üretim gerçekleştirilecek bölgeden bağımsız olarak 5. Bölge oranları geçerli olabilmektedir.

Stratejik Yatırım Teşvikleri

İthalat oranı yüksek alanlarda sağlanan yüksek teşviklerdir.

Öncelikli Yatırım Teşvikleri

Türkiye için kritik öneme sahip alanlarda proje bazlı teşviklerdir.


Süreç başvuru, yürütme ve kapama (tamamlama vizesi) olarak 3 aşamadan oluşmakta olup firmamız tarafından genel olarak tüm sürece bütün olarak danışmanlık hizmeti verilmekle birlikte talep durumunda bu aşamalardan belli bir bölümüne de danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.

Müracaatlar E-TUYS (Elektronik Teşvik Uygulama Sistemi) üzerinden online ortamda gerçekleştirilmekle birlikte tüm süreçler yine bu alandan takip edilmektedir. Yatırım Teşvik Belgelendirilmesine ilişkin 2018 yılından bu yana elektronik ortamda gerçekleştirilen tüm süreçlerle birlikte Yatırım Teşvik Belgesi basılı doküman olarak verilmemektedir.

Yatırım teşvik sistemine başvuruda öncelikle gerçekleştirilecek yatırımın konusu, nerede yapılacağı ve ne kadarlık bir yatırım gerçekleştirileceği gibi kriterler bir arada değerlendirilerek en çok destek ve muafiyetin sağlanabileceği alana başvuru yapılmalıdır. Bu kapsamda yatırım teşvik sisteminde genel, bölgesel, stratejik veya öncelikli olarak başvuru yapılacak ilgili alan belirlenmelidir.

Yatırım teşvik belgelendirme süreci içinde sisteme kaydı yapılan bütçe kalemlerine ilişkin giderler teşvik kapsamında değerlendirilirken başvuru öncesi gerçekleştirilen alımlar teşvik kapsamında değerlendirilmez. Bir yatırımın teşvik kapsamında değerlendirilebilmesi için gerçekleştirilecek yatırımın başvuru sonrasında satın alımının gerçekleşmiş olması şartı aranmakla birlikte yerli ve ithal makine alımları destek kapsamında değerlendirilebilmektedir. Yerli makine desteklerinde sadece sıfır makine alımları kabul edilirken, ithal makine alımlarında 2. el kullanılmış makine alımları da destek kapsamındadır. Buna göre Ticaret Bakanlığı sitesinde yer alan ithaline izin verilen makine listesi dikkate alınarak alımlar gerçekleştirilmelidir.

Yatırım teşvik sisteminde asgari yatırım 1,5 milyon TL olmakla birlikte teşvik çeşidi veya bölge durumuna göre bu rakam artabilmektedir. Bu kapsamda örneğin genel teşvik kapsamında 1. ve 2. Bölge için bu asgari yatırım rakamı 3 milyon TL veya stratejik yatırım teşvik kapsamında ise 50 milyon TL yi bulmaktadır.

Yatırım teşvik uygulama süresi 3 yıl olmakla birlikte yatırım daha kısa sürede tamamlanabilmekte (minimum asgari yatırım tutarına ulaşılması, öngörülen istihdamın sağlanmış olması gibi kriterleri sağlaması halinde) veya gerekli hallerde 1,5 yıl daha uzatılarak maksimum 4,5 yılda tamamlanmalıdır. Uygulama süreci içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına gerekli harç ücretleri yatırılarak revizyon başvuruları yapılabilmesi ile yatırıma ilave veya yatırımda değişiklikler yapılabilmesi de süreç içinde mümkündür.

Yatırım teşvik sistemi kapsamında alınan tüm makine ve ekipmanlara ilişkin asgari 5 yıl firma içinde kalması şartı aranmakta, devir veya satışı söz konusu olmamaktadır. Yatırım teşvik kapsamında yerli ve ithal listeden finansal kiralama (leasing) yolu ile de alımlar mümkün olabilmektedir.

Yatırım teşvik kapsamında gerçekleştirilen bina inşaat harcamalarına ilişkin olarak 2025 yılına kadar geçerli olmak üzere KDV muafiyet yazısı alınarak KDV istisnasından faydalanılabilmektedir.

Bir işletmenin yatırım teşvik belgesi alması genel olarak işletmeye nakit para girişi sağlamamakla birlikte önemli ölçüde nakit para çıkışının önüne geçilerek avantaj sağlanmaktadır.


YATIRIM TEŞVİK TÜRLERİNE GÖRE SAĞLANABİLECEK DESTEK VE MUAFİYETLER

DESTEK VE MUAFİYETLER

GENEL YATIRIM TEŞVİKLERİ

BÖLGESEL YATIRIM TEŞVİKLERİ

STRATEJİK YATIRIM TEŞVİKLERİ

ÖNCELİKLİ YATIRIM TEŞVİKLERİ

KDV İstisnası

Gümrük Vergisi Muafiyeti

Kurumlar Vergisi İndirimi

Sosyal Sigorta Prim Desteği

(çalışan ve işveren)

Gelir Vergisi Stopaj Desteği

Faiz Oranı veya Kar Payı Desteği

Yatırım Yeri Tahsisi

KDV İadesi

Emlak Vergisi Muafiyeti

Altyapı Desteği

Enerji Desteği

Sermaye Katkısı

Alım Garantisi

İzin-Ruhsat-Lisans Kolaylığı

Nitelikli Personel Desteği

Hibe Desteği



YATIRIM TEŞVİK BELGELENDİRME GENEL SÜREÇ YÖNETİMİ