KOSGEB' DEN YEŞİL DÖNÜŞÜME DESTEK - SANAYİDE TEMİZ VE DÖNGÜSEL EKONOMİ


Sanayide yeşil dönüşüme destek kapsamında KOSGEB tarafından


14 milyon TL' ye kadar destek sağlanacak "Sanayi KOBİ' lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi"

ve

4 milyon TL' ye kadar destek sağlanacak "Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi"

olmak üzere 2 Proje Teklif Çağrısı yayınlandı.


KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı ile küçük ve orta ölçekli işletmelere 250 milyon dolarlık bütçe aktaracağını bildirdi.




Program Adı

SANAYİDE TEMİZ VE DÖNGÜSEL EKONOMİ (2023 – 02)

Başvuru Süreci Program İlan Tarihi Başvuru Son Tarih Değerlendirme Süreci
8 Aralık 202330 Kasım 202475 Gün
Program Amacı Sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatırım fırsatları, dijitalleşme ve kaynak temininde kapasitelerinin geliştirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarının çevresel duyarlılık ve kaynak verimliliği olarak karşılanmasına katkıda bulunmaktır.

Program Önceliği

ve

Uygun Proje Konusu

Bu çağrıyla; yeşil teknolojileri benimseme, karbonsuzlaştırma, kaynak verimliliğini artırma, atık üretimini azaltma, suyun korunması ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini uygulamaya yönelik projeler önceliklendirilecektir.

Temiz ve döngüsel bir ekonomi için sanayinin harekete geçirilmesi: Enerji Verimliliği, Su Verimliliği, Hammadde Verimliliği, Sürdürülebilir ve İklime Dayanıklı Atık Geri Dönüşümü, Endüstriyel Simbiyoz, Döngüsel Ekonomi konu başlıklarında başvuru yapılabilecektir.

Destek Miktarı Üst Limit 4.000.000 TL
Destek Oranı Geri Ödemeli 70%

KDV hariç, Geri Ödeme; proje bitiş tarihinden sonra 12 ayı ödemesiz olmak üzere, 4 er aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır

Erken Ödeme 50%

Destek tutarı kadar Teminat mektubu / KGF kefalet mektubu ibraz edilmeli

Özel Destek OranlarıAdana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteren işletmelerden işyeri hasar gören ve bu durumu belgeleyen (ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina) işletmelerin destek oranı%80, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’ in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren işletmelerden işyeri hasar gören ve bu durumu belgeleyen (az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina) işletmelerin destek oranı%90olarak uygulanır.
Proje Süresi
8-12 Ay
Desteklenecek Giderler

İşletmenin proje başvuru formundaen az iki gider grubuyer almalıdır.

A) Personel Giderleri (500.000 TL'ye Kadar)

Tam zamanlı en fazla 2 yeni personel, proje başlangıç tarihinden itibaren son 4 ay içinde işletmede çalışmayan veya proje başlangıç tarihi itibariyle son 30 gün içinde istihdam edilmiş olan personel yeni sayılacaktır, aylık üst limit brüt asgari ücretin 2 katı (AGİ, ikramiye, prim, fazla mesai ve benzeri ek ödemeler net ücrete dâhil edilmez)


B) Makine, Teçhizat Giderleri (3.500.000 TL'ye Kadar)

Yeni olmalı, bilişim donanımı, harcanarak tükenmeyen donanımsal malzemeler de (motor, elektronik bileşenler, kasa vb.) dahildir.


C) Yazılım Giderleri (500.000 TL'ye Kadar)

Yazılım Lisans veya Buluttan Kullanım Giderleri (Proje süresi içindeki sınırlı lisanslama ve buluttan erişim dahil), Yazılıma İlişkin Eğitim-Danışmanlık Giderleri


D) Hizmet Alım Giderleri (500.000 TL'ye Kadar)

Eğitim Giderleri, Test ve Analiz Giderleri, Belgelendirme Giderleri, Danışmanlık Giderleri

Desteklenmeyecek GiderlerGayrimenkul alım, bina inşaat, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, personel giderleri ve diğer maliyetler ile vergi, stopaj, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri desteklenmez.
Uygun Başvuru Sahipleri

Küçük, Orta büyüklükteki işletmeler başvurabilecektir (2 yıl üst üste, yıllık 10 kişiden fazla 250 kişinde az çalışanı olan veya 10 milyondan fazla 500 milyondan az yıllık net satış hasılatı veya bilanço toplamı olan firmalar)

NACE REV 2 ye göre uygun sektörler;

İmalat Sektörünün Tümü (Kısım C),

Toptan ve Perakende Ticaret; Motorlu Taşıtlarının ve Motosikletlerin Onarımı(Kısım G 45 46-47),

Bilgi ve iletişim (Kısım J 60-61-62-63)

Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler (Kısım M 70 - 71-72-73-74),

Diğer hizmet faaliyetleri (Kısım S 95-96)

(Dünya Bankası Finansmanlı Projelerde Uygun Bulunmayan Sektör ve Faaliyetler Tablosunda yer alan veya bu tabloda yasaklanan faaliyetlerde bulunan işletmeler bu programa başvuramaz.)

Başvuru koşulları;

- 08.11.2023 ten en az 2 yıl önce kurulmuş olması,

- Findeks kredi notu endeksine göre orta, az riskli, iyi, çok iyi gruplarında yer almalı,

- Onaylı son mali yıl verilerinde yer alan mali bilanço veya net satış hasılatı proje toplam bütçesinden büyük olmalı,

- Onaylı son mali yılda bilanço esasına göre defter tutması,

- İşletmenin gerçekleştirdiği faaliyetler kapsamında Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemine göre belirlenen izleme kriterlerine göre “düşük” veya “orta” seviyede olmalı,

- Dünya Bankası tarafından ilan edilen yasaklı firmalardan mal/hizmet satın alınamaz,

- Yeşil Sanayi Destek Programı boyunca “Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi” adlı çağrı/çağrılarından yalnızca bir defa faydalanabilir.

- Son 2 yıl içerisinde Kurul Kararı ile sonlandırılmış projesi bulunmamalıdır.

- Çevresel ve sosyal başvuru kriterlerine uygunluk

Proje Başvurusuna Esas Belgeler

1. YMM/Bağımsız Denetçi Bildirim Formu,

2. Findeks Raporu,

3. Dünya Bankası Çevresel ve Sosyal Durum Tespiti Formu,

4. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından alınan Hasar Durumu Belgesi (11 il),

5. Destek talep edilen her bir gider kalemi için 1 adet, 500 bin TL üzeri olan gider kalemleri için en az 2 adet piyasa fiyat araştırma bilgisi.

Değerlendirme Kriterleri
Teknik Uygulanabilirlik, Finansal Sürdürülebilirlik, Çevresel Etki, Sosyal Etki, Yasal Uyum, Ölçeklenebilirlik, Stratejik Uygunluk ve Yenilik Gibi Çeşitli Yönleri İçerir.
Programa Özel Şartlar
2021 Temmuz ayında Yeşil Mutabakat Eylem Planı açıklanmıştır. Plana göre; Sınırda Karbon Düzenlemesi, Yeşil ve Döngüsel Ekonomi, Yeşil Finansman, Temiz, Ekonomik ve Güvenli Enerji Arzı, Sürdürülebilir Tarım, Sürdürülebilir Akıllı Ulaşım, İklim Değişikliği ile Mücadele, Diplomasi ve Bilinçlendirme faaliyetleri gibi başlıklar belirlenmiştir. Yeşil ve döngüsel bir ekonomi, gerek yatırımlar gerekse büyüme stratejileri belirlenirken sera gazı emisyonlarının azaltılması ile enerji ve kaynak verimliliğinin artırılmasının gözetilmesini gerektirmektedir. Bu itibarla, yeşil ve döngüsel ekonomi hedeflerinin bir arada ele alınması ve bu kapsamda geliştirilecek faaliyetlerin bütüncül bir yaklaşımla hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.

Diğer Kosgeb Projeleri
veriverde proje & danışmanlık