GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES) YATIRIMLARINDA YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ YATIRIMI

Yatırım teşvik sisteminde GES Yatırımları “Bölgesel Destek” kapsamında değerlendirilmekte olup


Destek Unsurlarını:

KDV İstisnası

Vergi İndirimi

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği

Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği (Sadece 6. Bölge)

oluşturmaktadır.


KDV İstisnası: Belge kapsamında yer alan, temine edilecek makine, ekipman, yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları için katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.



Vergi İndirimi: Yerli Malı Belgesine sahip Güneş Paneli kullanılması durumunda gelir veya kurumlar vergisinin, yatırım için öngörülen katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanmasıdır.

25 Eylül 2024 tarihinden itibaren Yerli Malı Belgesine sahip güneş paneli üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak yurt içinde üretilmiş olması şartı gelmiş olup 24/08/2024 tarihinden sonra belge başvurusunda bulunan ve 28/02/2025 tarihine kadar tamamlama vizesi başvurusunda bulunanlar için bu şart aranmayacaktır.


Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: Yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının belirli bir süre Bakanlıkça karşılanmasıdır.


Sigorta Primi (İşçi Hissesi) Desteği: Yatırımla sağlanan ilave istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının 10 yıl süreyle Bakanlıkça karşılanmasıdır. (Sadece 6. Bölgede)


Desteklerden faydalanabilmek için;

Asgari Yatırım Tutarı 3.000.000,00 TL

GES kurulu gücünün en az 240 kW olması

Vergi ve SGK desteklerinden faydalanabilmek için Güneş Panellerinin yerli üretim olması

Başvuru öncesi Çağrı Mektubu ve Bağlantı Anlaşmasının alınmış olması

gerekmektedir.


Bölgeler 6’ya ayrılmakta olup;

BÖLGE
BÖLGE İLLERİ
1. BÖLGE9 İL
Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla, Tekirdağ
2. BÖLGE15 İL
Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Konya, Manisa, Sakarya, Yalova
3. BÖLGE13 İL
Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Rize, Uşak, Zonguldak
4. BÖLGE14 İL
Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Nevşehir, Sivas
5. BÖLGE14 İL
Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli, Yozgat
6. BÖLGE16 İL
Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van



1., 2., 3., ve 4. Bölgelerde : Vergi İndirimi: %70, Yatırıma Katkı Oranı: %30


Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: 6 Yıl


5. ve 6. Bölgelerde : Vergi İndirimi: % 60, Yatırıma Katkı Oranı: %40


Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: 10 Yıl


ELEKTRONİK TEŞVİK UYGULAMALARI SİSTEMİ YETKİLENDİRME İŞLEMİ


YETKİLENDİRME

Yatırım Teşvik Belgesi 2018 yılından itibaren ıslak imzalı evrak formatında verilmediği için belgeye yönelik başvuru ve yürütme işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi için geçerli bir e-imzaya sahip “Yetkili” bir kişinin olması gerekmektedir. Bu kapsamda: Dilekçe, Taahhütname, Kullanıcı Yetkilendirme Formu belgelerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Dilekçe ve Kullanıcı Yetkilendirme Formu: Firma yetkilisi tarafından imza-kaşe yapılmalıdır.

Taahhütname: Noter onaylı olmalı ve ekinde İmza Sirküsü olmalıdır.

İlgili belgeler hazırlandıktan sonra başvuru sahibinin e-imzası ve kep adresi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına mail atılır.

BAŞVURU

Yetkilendirme işlemi tamamlandıktan sonra “Yatırımcı Bilgileri” ve “Ortaklar” başlıklarının doldurulması gerekmektedir. Bu kapsamda:

Firmanın kep adresi de dahil olmak üzere Vergi Dairesi, Telefon, E-mail, Genel Müdür Ad ve Soyadı ve iletişim bilgilerine

Ortakların iletişim bilgilerine ve ortaklık hisse payları (Ticaret Sicil Gazetesi, Anonim Şirket ise Hazirun Cetveline ihtiyaç duyulmaktadır.)

Gerekli bilgi girişi yapıldıktan ve Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra yeni belge başvurusu aşamasına geçilmektedir. Bu kapsamda ilk olarak “Proje Tanıtım” dosyası hazırlayabilmek adına aşağıdaki belgelere ihtiyaç duyulmaktadır:


Güncel “SGK Borcu Yoktur” Yazısı (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na Verilmek Üzere)

Vergi Levhası,

Proje Tanıtım Dokümanı (Kapasite Raporu gerekli görülmektedir.)

Proforma,

Çağrı Mektubu,

Tek Hat Şeması Üst Yazı,

Tek Hat Şeması Kapak Sayfası,

Bağlantı Anlaşması,

Proje Onay Yazısı

ÇED Raporu (Sadece arazi yatırımları için)


Proje Tanıtım dosyası hazırlandıktan ve ilgili belgeler geldikten sonra sistem üzerinden “Yeni Belge” girişi yapılarak belge başvurusu yapılmaktadır.

2024 yılı Bakanlık Döner Sermayeye Ödenecek Harç Miktarları:

03.09.2021 tarihli 31587 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan kararname ile birlikte YTB için Döner Sermayesi İşletmesi kurulmuştur. Bu kapsamda belgelendirme ve revize işlemleri için fiyat listesi oluşturulmuş ve 2024 yılı güncel fiyatlar ile birlikte

Yatırım Tutarı ; 5 milyon TL’ye kadar olan yatırımlarda 6.000,00 TL,

5-25 Milyon TL arası 15.000,00 TL,

25 milyon TL üzeri olanlar 29.000,00 TL

belge ücreti fiyatlandırılmıştır.

Belge onaylandıktan sonra ertesi gün KDV İstisna Yazısı başvurusu yapılmalıdır.

UYGULAMA

KDV İstisna Yazısı çıktıktan sonra belgede beyan edilen ekipmanlara yönelik alım aşamasına geçilmektedir. Bu kapsamda:

Makine-ekipman alım aşamasında ilk olarak sistem üzerinden “Gerçekleşmeler” başlığı altından tedarikçi firmaya tedarikçinin mail ve vergi numarası ile mail atılır.

Alım sonrası ilgili makine-ekipmanın xml ve pdf formatındaki faturalarının sisteme girilmesi için danışman firmaya iletilir.

Yurt içi liste faturalarının ve yevmiye tarihinin ve numaralarının (genellikle 1 ay sonra oluşmaktadır) sisteme kaydı yapılır.

REVİZYON

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına verilmek üzere güncel SGK Borcu Yoktur Yazısı ile başvuru yapılır.

Sabit yatırım tutarı, destek unsuru, finansal kiralama izni vb. bilgi değişiklikleri, ithal ve yerli makine-teçhizat güncellemeleri kapsamında ayrı ayrı 1.500,00 TL olarak fiyatlandırılmıştır.

TAMAMLAMA (KAPAMA) VİZESİ

Firma asgari yatırım tutarını sağladıktan ve alımlarını tamamladıktan sonra sistem üzerinden başvuru yapılır. Bu kapsamda:

SGK Sicil No ve mevcut ve ilave istihdam girişi yapılır.

“Belge Değişiklikleri Onaya Sunma Aşamasında” Evrak Yükleme kısmına; Tamamlama Dosyası (excel formatı, YMM onaylı), Kredi Kullanılmadığına dair Taahhütname, Kapasite Raporu, Güncel Vergi Levhası, YMM Onaylı İlgili Elektrik İdaresi Kabul Tutanağı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına verilmek üzere SGK Borcu Yoktur Yazısı eklenir.