TÜBİTAK 1501 SANAYİ AR-GE DESTEK PROGRAMI 2024 2. ÇAĞRI

TÜBİTAK 1501 SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI

Tüm sektör ve teknoloji alanlarında yeni bir ürün tasarım ve geliştirme çalışması, mevcut bir ürünün iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında, firmanın teknolojik rekabet gücünü artıracak Ar-Ge projeleri desteklenecektir. Çağrı kapsamında, "Çağrıya Özel Şartlar" bölümünde yer alan linklerde belirtilen Öncelikli ve Kilit Teknolojilerde Ar-Ge ve Yenilik Konuları, Stratejik ve İhtiyaç Odaklı Ar-Ge ve Yenilik Konuları ile Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Konularında sunulan projelere öncelik verilecektir.


1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı ile Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ölçeğindeki kuruluşların proje esaslı araştırma - teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir. 1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı çağrılı olarak yürütülmektedir. Sağlanan destek hibe şeklindedir (geri ödemesizdir).

Çağrı duyurusunda aksi belirtilmediği sürece projeler için konu sınırlaması yoktur. Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarındaki Ar-Ge projeleri için başvuru yapılabilir.Proje destek süresi çağrı duyurusunda belirtilir ve Programın Uygulama Esasları gereği 36 ayı aşamaz.


Program Adı 1501 TÜBİTAK SANAYİ AR-GE DESTEK PROGRAMI 2024 2. ÇAĞRI
Başvuru Süreci Program İlan Tarihi Online Başvuru Son Tarih E-imza / Evrak Teslim Son Tarih
01/07/2024 13/09/2024 23.59 16.09.2024 23.59
Program Amacı

Bu çağrı kapsamında, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ölçeğindeki kuruluşların desteklenen projeleri ile firmaların;  uluslararası rekabet güçlerinin artırılması ve uluslararası pazarı hedefleyen ürünlerin geliştirilmesi,

-Yurtdışına bağımlı olunan teknolojilerde rekabetçi yerli teknolojilerin kazanılması

- Güçlü ticarileşme potansiyeline sahip teknolojik ürünlerin geliştirilmesi

-Ortaklı Ar-Ge ve yenilik projeleri yapabilme yetkinliğinin kazandırılması,

-Proje esaslı araştırma ‐ teknoloji geliştirme ve yenilikçilik faaliyetlerinin desteklenmesi,

-Üniversite işbirliği ile Ar-Ge ve yenilik projeleri yapabilme yetkinliğinin kazandırılması, amaçlanmaktadır.

KOBİ ölçeğindeki firmaların Ar‐Ge kapasitesinin geliştirilmesiyle gereksinim duyulan teknoloji alanlarında uluslararası pazarı hedefleyen teknoloji ve ürün geliştirme yetkinliğinin artması, proje çıktılarının sürdürülebilir ekonomik büyümeye katkı sağlaması, kamu kaynaklarının ülke ihtiyaçları ve ulusal hedeflere yönelik etkin kullanımının sağlanması hedeflenmektedir.

Program Önceliği

Proje önerilerinin aşağıda belirtilen hedeflerden bir ya da daha fazlasını karşılaması değerlendirme aşamasında dikkate alınacaktır.

· Firmanın uluslararası pazara yönelik teknolojik ürün veya süreç geliştirme kapasitesinin artırılması

· Müşteri gereksinimlerini ya da pazar boşluğunu hedef alan çözüm önerilerinin ticari prototipe dönüştürülmesi

· Aynı veya farklı alanlarda faaliyet gösteren KOBİ’lerin ortak proje çalışmaları gerçekleştirmesi

· Üniversite işbirliği ile proje geliştirilmesi,

· Üniversiteler, araştırma altyapıları, kamu araştırma merkez ve enstitülerinden transfer edilen teknolojilerin olgunlaştırılarak yeni ürün ve süreçlere dönüştürülmesi

· Yüksek teknoloji alanlarında ürün ve teknoloji geliştirilmesi
Proje Konusu Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarındaki Ar-Ge projeleri için başvuru yapılabilir.
Destek Miktarı Proje toplam bütçesi için sınır bulunmamaktadır. Destek geri ödemesizdir.
Destek Oranı 75 %
Proje Süresi 24 aya kadar, uygun talep olması halinde %50 ye kadar artırılabilir.
Uygun Başvuru Sahipleri

Türkiye’de yerleşik Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ölçeğindeki sermaye şirketleri başvurabilir.

Programa Özel Şartlar

-Kurul Değerlendirme Eşik Değeri: 60

-Proje başvuru sayısı üst limiti bu çağrı dönemi için kuruluş başına en fazla 2 proje önerisi olarak belirlenmiştir. Bir kuruluş, çağrıya en fazla 2 proje önerisi ile başvuru yapabilir. Bu çağrı ile eş zamanlı olarak açılmış olan 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı 2024 yılı 2. Çağrısına yapılan başvurular da bu limitin uygulanacağı başvuru sayısına dâhildir. Örneğin, 1507 çağrısı için 1 başvuru, 1501 çağrısı için 1 başvuru veya sadece 1507 çağrısı için 2 başvuru, 1501 çağrısı için 2 başvuru yapabilir.

-Ortaklı başvurular için başvuru sayısı üst limiti uygulanmaz. Kuruluşun hem tekil hem ortaklı başvuruları olduğunda, sadece tekil başvuruları için başvuru sayısı üst limiti uygulanır.

-Proje önerisinin ortaklı olarak sunulması ve projenin GYK değerlendirmesine girmeye hak kazanması durumunda projeye ek puan sağlanacaktır.

-Firmanın daha önce desteklenmiş projelerinde elde ettiği ticari kazanımlar; proje önerisinde sunulan bilgiler ve hakem değerlendirmeleri dikkate alınarak ilgili Grup Yürütme Kurulunda değerlendirilecektir. Değerlendirme sonucuna göre geçmişte TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerine ait çıktıların başarı ile ticarileştirilmesini sağlamış firmaların projelerine 5 ila 10 puan arası ek puan sağlanacaktır. Tamamlanan projelerden herhangi birindeki ürün ile ihracat yapılmışsa, toplamda 10 puanı geçmemek üzere ticarileşme puanına 2 puan eklenir. Başvurusu yapılan proje önerisinin hak ettiği puanı almasını sağlamak için geçmişte tamamlanmış TÜBİTAK projelerinin tamamı hakkında bilgi verilmesi ve bu projelerde elde edilen ticari kazanımların sayısal değerlerle belirtilmesi önem arz etmektedir. Ortaklı projelerde muhatap kuruluşun geçmiş projelerinin ticarileşmesi esas alınacaktır.

-Uluslararası fonlara başvurularla ilgili bilgiler ve başvuru dokümanları proje eklerinde sunulmalıdır. Ek puan alınabilmesi için ilgili başvuru dokümanının ekler kısmında sunulması gerekmektedir. TÜBİTAK 1509 Programına ve 1709 Çağrılarına yapılan Uluslararası başvurular için başvuru dokümanı sunulmayabilir.

-Kuruluşun 1507 veya 1501 Programı çağrılarına yaptığı proje başvurusu, TEYDEB Destek programlarına ilk proje başvurusu olması ve projenin GYK değerlendirmesine girmeye hak kazanması durumunda projeye ek puan sağlanacaktır. 1505 Üniversite Sanayi İşbirliği Destek Programına, 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrılarına yapılan başvurular, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Salt Yatırım başvuruları ile değerlendirme süreci sonlandırılan veya geri çekilen projeler ilk başvuru olarak değerlendirilmeyecektir. Aynı anda birden fazla programa ya da bir programa birden fazla başvuru yapılması durumunda PRODİS sistemi üzerinden TEYDEB’e gönderilen ilk proje başvurusu için ek puan sağlanacaktır. İlk başvuru ek puanı, muhatap kuruluş üzerinden yürütülecektir. Muhatap Kuruluşun ilk projesi ise proje için ilk başvuru ek puanı hesaplanacaktır. Muhatap dışındaki diğer ortakların bağımsız yapacakları ilk başvuruya kadar ek puan hakkı muhafaza edilecektir. Ortaklı projelerde, tüm ek puanlar muhatap kuruluş ile ilgili sunulan bilgilere göre değerlendirilerek verilecektir.

-Öncelikli ve Kilit Teknolojilerde Ar-Ge ve Yenilik Konuları, Stratejik ve İhtiyaç Odaklı Ar-Ge ve Yenilik Konuları ile Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Konuları:

-Proje önerisinin, ortaklı olarak sunulması ve firmanın ilk TEYDEB başvurusu olmasına yönelik ek puan dışındaki ek puanlar, ilgili Yürütme Kurulu Değerlendirmesinde belirlenen eşik değer üzerinde puan alan ve ek puan şartlarını sağlayan projelere verilecektir.

Diğer Tübitak Projeleri
veriverde proje & danışmanlık